Vraag:

Wat is het oordeel over het reciteren van hoofdstuk al-Faatihah na de afronding van de huwelijksovereenkomst?

Antwoord:

Dit is geen wettige daad. Sterker nog, dit is een innovatie. Hoofdstuk al-Faatihah en de andere hoofdstukken van de Koran dienen alleen te worden gereciteerd op de momenten die door de islamitische wetgeving zijn voorgeschreven. Als deze hoofdstukken worden gereciteerd op de niet voorgeschreven momenten – terwijl men gelooft dat deze recitatie een voorgeschreven aanbidding is – dan wordt deze recitatie gezien als een innovatie.

Wij hebben vele mensen hoofdstuk al-Faatihah horen reciteren bij vele gelegenheden. Wij hebben sommigen zelfs horen zeggen: ‘Reciteer hoofdstuk al-Faatihah over de dode, voor dit en voor dat.’ Al deze handelingen behoren tot de ge├»nnoveerde zaken en zijn verwerpelijk.

Hoofdstuk al-Faatihah en andere hoofdstukken kunnen niet in iedere willekeurige situatie, in iedere willekeurige tijd of op iedere willekeurige plaats worden gereciteerd (met een specifieke intentie), behalve wanneer dit is voorgeschreven door het Boek van Allah of de overleveringen van Zijn Boodschapper ´Ě║. Anders is deze daad een innovatie en verdient de dader kritiek.

Bron: Fataawaa Noer ‘alad Darb van Imam Ibn ‘Oethaymien, 2