Onderwerping

Het Arabische woord ‘moslim’ betekent letterlijk ‘iemand die zich onderwerpt aan de Wil van de Almachtige God’. De boodschap van de Islam is bedoeld voor de hele wereld en iemand die deze boodschap accepteert, wordt een moslim.

Sommige mensen denken onterecht dat de Islam een religie is alleen voor Arabieren, maar niets is minder waar, aangezien in de werkelijkheid meer dan 80 procent van de moslims in de wereld niet-Arabisch zijn! Ook al zijn de meeste Arabieren moslim, toch zijn er ook christelijke, joodse en atheïstische Arabieren.  Als iemand alleen een kijkje zou nemen naar de verschillende volken die in de moslimwereld leven – van Nigeria tot Bosnië en van Marokko tot Indonesië – is het makkelijk genoeg om te zien dat moslims van allerlei verschillende rassen, etnische groeperingen en nationaliteiten komen.

Universele boodschap

Vanaf het vroegste begin had de Islam een universele boodschap voor alle mensen. Dit kan worden gezien in het feit dat sommige van de vroege Metgezellen van de Profeet Mohammed ﷺ niet alleen Arabieren waren, maar ook Perzen, Afrikanen en Byzantijnse Romeinen.

Moslim zijn heeft de complete acceptatie en actieve gehoorzaamheid aan de geopenbaarde Wil van Allah, de Almachtige God, tot gevolg. Een moslim is iemand die vrijwillig accepteert om zijn opvattingen, waarden en geloof te baseren op de Wil van Allah.

Al zie je het tegenwoordig niet meer zo veel, in het verleden werd de term ‘mohammedanen’ vaak gebruikt als een stempel voor moslims. Deze betiteling is een valse benaming en is of het resultaat van bewuste verstoring of pure onwetendheid. Eén van de redenen voor deze misvatting is dat de Europeanen eeuwenlang werd onderwezen dat moslims de Profeet Mohammed ﷺ aanbidden op dezelfde manier waarop de christenen Jezus ﷺ aanbidden. Dit is absoluut niet waar, aangezien een moslim niets en niemand naast de Almachtige God mag aanbidden.