Bismillaah,

Wees voorbereid.

De maand Radjab is het planten van zaadjes. In de maand Sha’baan besproei je ze met water. En in de gezegende maand Ramadan zie je de zaadjes uitkomen en groeien.

De maand Ramadan komt als een geëerde gast, waar wij ons spiritueel op dienen voor te bereiden. Het is geen maand waarin wij allerlei nieuwe recepten uitproberen. Of non-stop in de keuken staan : ) Het is een gezegende maand, waarin wij in shaa Allaah onze taqwa (godsbesef) vergroten.
We bevinden ons momenteel in de maand Sha’baan. Een uitgelezen kans om ons voor te bereiden op de maand Ramadan. Lieve zuster, heb je nog in te halen dagen van vorige Ramadan? Haal de gemiste dagen in en maak jouw Ramadan compleet. Stel dit niet uit, je kent het bekende gezegde: “Van uitstel komt afstel”.

Enkele tips ter voorbereiding :

* Toon oprecht berouw.
* Zuiver jouw intentie.
* Dua, vraag Allah om jou Ramadan te laten meemaken in een staat van geloof en goede gezondheid.
* Lees een aantal boeken die betrekking hebben op Ramadan, verfris je geheugen. Wat zijn de regels van het vasten, welke aanbiddingen dien ik te verrichten, wat is het doel van het vasten?
* Deel jouw kennis met jouw familie en naasten.
* Reciteer de Koran. Hernieuw jouw relatie met het Boek van Allah. Overpeins Zijn woorden.
* Lees de tafsir (uitleg) van de Koran, zodat je een inzicht krijgt in datgene wat je reciteert.
* Onderhoud de 12 Soennah (vrijwillige) gebedseenheden.
* Betreed de maand Ramadan met een zuiver hart, vraag de mensen om vergeving indien nodig.
* Maak een Ramadan schema of planning.
* Welke doelen wens jij te behalen? Schrijf jouw doelen op. Wil je de hele Koran uitlezen? Zoek een schema dat bij jou past.
* Verlaat de zonden.
* Verricht veel istighfaar (astaghfiroellaah/ik vraag Allah om vergeving).
* Maak een planning om liefdadigheid uit te geven. Welke projecten wil jij ondersteunen? Hoe wil jij dit bewerkstelligen. Hoeveel kan je uitgeven gedurende de maand? Denk aan de armen en de behoeftigen, vergeet hen niet.
* Verricht vrijwilligerswerk. Help broeders en zusters die het moeilijk hebben. Wat kan jij voor hen betekenen en op welk vlak kan jij hun moeilijkheden vergemakkelijken?
* Focus op jouw karakter. Vast niet alleen met jouw lichaam, maar ook met jouw ziel. Ga negativiteit en slecht gezelschap uit de weg. Houd je tong in bedwang. Werk aan jouw geduld.
* Stel een weekmenu samen en maak enkele hapjes vooraf die je kan invriezen. Scheelt een hoop tijd straks in de keuken : )
* Nodig de behoeftigen uit om het vasten bij jou te verbreken. Is dit niet haalbaar, steun dan projecten die de behoeftigen hierbij helpen.
* Verheug je op de komst van de gezegende maand.
* Besteed de maand Ramadan in gehoorzaamheid en aanbidding van Allah en deel je tijd goed in.
* Benut de maand, wees oprecht in jouw voornemens en vul de maand met goede daden.
* Neem een time-out van social media. Dit geeft zoveel rust : ) Wil je toch een aantal live sessies over Ramadan en tafsir volgen, maak dan een nieuw account aan waarin je uitsluitend gebruik maakt van de benodigde kanalen.
* Zie de maand Ramadan als een leerschool. Breng jouw iemaan (geloof) naar een hoger niveau.

Moge Allah ons helpen om de maand Ramadan te bereiken en de vruchten te plukken in deze gezegende maand, aamien.

Noor