Vraag:

Mag een getrouwde jongedame het verwekken van kinderen uitstellen totdat zij is afgestudeerd?

Antwoord:

Het uitstellen van het verwekken van kinderen behoort tot de gezamenlijke rechten van het echtpaar. Als zij afspreken om het verwekken van kinderen voor een tijd uit te stellen met een bepaalde intentie, dan kan dit geen kwaad.

De Metgezellen pasten in de tijd van de Profeet ﷺ coïtus interruptus toe met hun vrouwen, zoals vermeld in de overlevering van Djaabir:  ‘Wij pasten coïtus interruptus toe terwijl de Koran werd geopenbaard.’  (Al-Boekhaarie & Moeslim)

De coïtus interruptus is een manier om de zwangerschap te voorkomen. Coïtus interruptus houdt namelijk in dat de man zich kort voor de zaaduitstorting terugtrekt van zijn vrouw wanneer hij geslachtsgemeenschap met haar heeft, zodat de zaaduitstorting buiten de gebruikelijke plaats gebeurt en een zwangerschap voorkomen wordt.

Kortom, als het echtpaar afspreekt het verwekken van kinderen voor een tijd uit te stellen met een bepaalde intentie, dan kan dit geen kwaad. Als bewijs hiervoor kan de overlevering van Djaabir – waarnaar wij zojuist verwezen hebben – worden aangevoerd.

Bron: Fataawaa Noer ‘alad Darb van Imam Ibn ‘Oethaymien, 70