‘Oeqbah ibn ‘Aamir al-Djoehanie zei:

‘Wij hadden de taak van het hoeden van de kamelen. Op een dag was het mijn beurt en toen ik de kamelen in de avond terugbracht, zag ik de Boodschapper van Allah ﷺ  staand tegen de mensen preken. Ik hoorde de volgende woorden van hem: ‘Er is geen moslim die de kleine rituele wassing op een uitmuntende wijze verricht en daarna opstaat en twee gebedseenheden bidt, terwijl hij zich hier met zijn hart en zijn gezicht naar heeft gekeerd, zonder dat het Paradijs voor hem verplicht zal zijn.’

Daarop zei ik: ‘Wat is dit toch voortreffelijk!’ Plotseling zei iemand vóór mij: ‘Datgene hiervoor is nog voortreffelijker.’ Toen ik keek, zag ik dat het ‘Oemar was. Hij zei: ‘Ik zie dat jij net bent gekomen. De Boodschapper van Allah ﷺ  zei hiervoor: ‘Er is niemand van jullie die de kleine rituele wassing op een volmaakte wijze verricht en vervolgens zegt:

أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُ اللَّهِ وَرَسُولُهُ

Uitspraak:

‘Ashhadoe an laa ilaaha illal laah, wa anna moehammadan ‘abdoel laahi wa rasoeloeh.’

Betekenis:

‘Ik getuig dat niets het recht heeft aanbeden te worden dan Allah en dat Mohammed de dienaar en Boodschapper van Allah is.’

…zonder dat de acht poorten van het Paradijs voor hem geopend zullen worden en hij naar binnen kan gaan via welke poort hij maar wil.’

In een andere overlevering staat:

أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

Uitspraak:

‘Ashhadoe an laa ilaaha illal laah, wahdahoe laa sharieka lah, wa ashhadoe anna moehammadan ‘abdoehoe wa rasoeloeh.’

Betekenis:

‘Ik getuig dat niets het recht heeft aanbeden te worden dan Allah alleen, zonder enige partner, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is.’
(Sahieh Moeslim, 234)

Team Sakeenah.info