Bismillahir Rahmanir Rahiem,

De meeste succesvolle motivational speakers of leiders in persoonlijke ontwikkeling passen de theorie van “the law of attraction” toe in hun leven: je trekt aan wat je denkt/gelooft/voelt. Je kan bijvoorbeeld geen rijkdom aantrekken in je leven als je in tekorten denkt. Als je heel negatief denkt, trek je ook niet veel positiefs aan in je leven.

Het verschil met de islam is dat zij geloven dat het ‘universum’ hun schenkt. Terwijl wij als moslims geloven dat Allah Subhanahu wa Ta’ala Degene is Die ons schenkt en ons voorziet. Sterker nog, in de islam leren wij in een mooie hadith qodsi (heilige overlevering) dat Allah is zoals wij over Hem denken. (Bukhari & Muslim)

Als wij het goede verwachten van Allah, zal Hij ons het goede schenken. Als wij geloven dat Allah ons zal vergeven, zal Hij dat doen. Hoe kunnen wij het goede aantrekken in ons leven? Door goed te denken over Allah. Als je ziek bent, geloof dan dat Allah jou kan genezen. Als je arm bent, geloof dat Allah jou zal verrijken. Als je verdrinkt in de zorgen en problemen van dit wereldse leven, geloof dat Allah jouw situatie kan veranderen. Als je diep ongelukkig bent, geloof dat Allah jou zal laten behoren tot de gelukkigen. Als je afgedwaald bent van het rechte pad, geloof dat Allah jou zal leiden en jou beter zal maken dan je ooit bent geweest.

Denk positief over Allah en verricht veelvuldig du’a (smeekbeden). Allah kan de situaties van mensen drastisch veranderen. Hoeveel verhalen heb je niet gehoord van mensen die ongeneeslijk ziek waren en op een ‘miraculeuze’ manier zijn genezen? Zij pasten husnudh dhan billah (het goede denken over Allah) toe! Denk altijd het goede over jouw Heer.

Hasna